134.877 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.910 berichten | 4.928.077 stemmen

Ladri di Biciclette (1948)

Alternatieve titels: The Bicycle Thief, The Bicycle Thieves, Fietsendieven

Ladri di Biciclette (1948)
485 stemmen | gemiddelde 3,82
mijn stem:
6 jaar angstItalië
Drama
93 minuten

geregisseerd door Vittorio De Sica
met Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola en Lianella Carell

Een Italiaanse man krijgt tijdens de Grote Depressie een kans om aan de slag te gaan als posterplakker. Op zijn eerste dag wordt zijn fiets gestolen, en de kansen om zijn familie uit de armoede te halen zijn in gevaar. Hij neemt zijn zoon en enkele vrienden mee voor een zoektocht door de stad naar de fiets die voor hem zoveel betekent.

Deze film staat op nummer 165 in de top 250
» volledige top 250

gebruiker
bericht

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2011, 23:08 uur
Slapstick naar films met verhaal.
Bijzonder in 1949.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2011, 23:09 uur
Ik vrees dat ik nog steeds niet helemaal weet waar je op doelt. Heb je veel films van de jaren '40 of daarvoor gezien? Aan het 'vakwerk' zie ik hier niets bijzonders. Dit is vooral een klassieker die geroemd wordt om zijn emotionele kracht en doordat hij een sociaal probleem op een zeer menselijke manier wist te vangen, maar niet zozeer doordat het technisch gezien een uitschieter was. Ik zou zeggen dat hij zeker wel talloze voorbeelden had.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Fietsendieven (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Ladri di Biciclette (fietsendieven) (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Ladri di Biciclette (fietsendieven) (€ 9,29)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 oktober 2011, 6:36 uur
Heb inderdaad niet echt veel films uit die tijd gezien, maar vind het in 1948 bijzonder dat er zo'n maatschappijkritisch verhaal verteld wordt. Bovendien vind ik de film er bij vlagen moderner uitzien dan de films die ik tot nu uit die tijd gezien heb; baanbrekend vakwerk dus.
Maar ja, ik ben niet de kenner van dat oude spul..

djelle
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 oktober 2011, 14:23 uur
93.9 schreef:
Maar ja, ik ben niet de kenner van dat oude spul..

Dan moet je er ook geen 3,5 naar gooien onder het motto 'bijzonder voor zijn tijd' (wat sowieso al geen reden is wanneer je het voor de rest goed noch mooi vindt). Is je vergelijkingsmateriaal beperkt, doe dan tenminste wat opzoekingswerk vooraleer je zo'n stellingen maakt. Kritisch is deze prent trouwens niet echt, eerder portretterend.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 oktober 2011, 14:45 uur
djelle schreef:
93.9 schreef:

Dergelijke film vergt natuurlijk wel een beetje empathisch vermogen.
Net na de oorlog, geen werk, amper te eten, je enig sprankeltje hoop wordt bijna vanonder je kont gestolen en dan zwerf je wanhopig door de stad om het tij alsnog te keren om alleen maar de wanhoop nabij de ultieme vernedering te moeten ondergaan voor de ogen van je zoontje die aleen maar naar hje opkijkt…
Dat kerft ook vandaag nog door mijn ziel. Laat die 'voor zijn tijd' maar vallen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 november 2011, 17:56 uur
Tijdloze verbeelding van hoe de menselijkheid moet worden behouden in tijden van financiële armoede. Simpel verhaaltje, maar daarom niet minder indrukwekkend.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 november 2011, 18:01 uur
[quote]djelle schreef:
93.9 schreef:

Je weet dat de stroming waar deze film onder valt (het neorealisme) een reactie is op de fascistische cinema onder Mussolini? Alleen al het in beeld brengen van ''de gewone man'' is al een statement an sich. Het mag nu als een niet zeer kritische film overkomen, maar de conventies die voor het genre gebruikt worden zijn wel degelijk van kritische aard.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2011, 8:12 uur
hoe simpel een verhaal kan zijn, hoe geweldig goed het kan uitgewerkt zijn in dit meesterwerk. Van de dop naar de 'top', naar de dop. Of hoe een misdaad het leven van een mens kan ruïneren.

Puik werkje hoor 4*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 maart 2012, 11:53 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Italiaans neorealisme.

Een soort film waar ik nog niet erg bekend mee ben, maar tot nu toe bevalt het wel heel goed. Ladri di Biciclettte wilde ik al lang zien en nu is het er eindelijk van gekomen, in een bioscoop nog wel!

Een erg mooie film, met mooie visuals en vooral erg sterk acteerwerk. De sfeer van de film werkt erg goed, ik kon bijna meevoelen hoe het is voor die arme man als zijn fiets wordt gestolen terwijl hij hem zo hard nodig heeft. Misschien omdat ik zelf ook arme student ben. De zoektocht naar de fiets is aardig, soms zakt het een beetje in. De wanhoop is in sommige scènes heel goed voelbaar, met als absolute hoogtepunt het moment waarop Antonio zelf een fiets gaat stelen. Prachtige scène met een sterke spanningsopbouw en een geweldig einde.

Er mist nu iets voor een 4* naar mijn gevoel, maar een vette 3,5* heeft de film al op zak.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 maart 2012, 11:58 uur
maerk schreef:

Normaliter ben ik nooit jaloers...nu wel ;)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 maart 2012, 12:49 uur
Ik hou van mijn studie!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 maart 2012, 13:25 uur
En ik ook!

Sterke film om te zien op het grote doek. De boodschap en het gevoel van de film waren vooral hetgeen dat het deed voor mij. Typisch overigens van het geluid, duidelijk later opgenomen, maar het had eigenlijk wel wat.
Ik mistte wel nog iets om bij de 4 sterren te komen, ik weet niet precies wat. Misschien omdat de film af en toe wat op en neer ging naar mijn gevoel. Maar wellicht ga ik deze film nog herzien in de toekomst.

Mijn eerste neorealistische Italiaanse film is in ieder geval goed bevallen, een genre waar ik me al veel langer in wil verdiepen. Ik ken alleen nog bar weinig titels en regisseurs op het moment, waarom Mio viaggio in italia van scorsese mij misschien wel handig en interessant lijkt?