Ong-Bak (2003)

geregisseerd door
Prachya Pinkaewmet
Tony Jaa,
Petchtai Wongkamlao en
Pumwaree YodkamolDe 'Ong-Bak' is een Boeddhabeeld dat op het platteland van Thailand in de Nong Pra-du tempel staat. De dorpelingen geloven dat Ong-Bak over magische krachten beschikt en dat hij hen zal behoeden voor het kwaad. Op een donkere nacht hakt een voormalige inwoner van het dorp, Don (Wannakit Siriput), het hoofd van het beeld af om zo in de gunst te komen van de misdaadkoning Khom Tuan. De jonge strijder Ting (Tony Jaa), moet het afgehakte hoofd van een Boeddhabeeld terughalen. Om het hoofd van de Boeddha terug te winnen moet Ting zich in illegale straatgevechten meten met lokale maar ook buitenlandse tegenstanders. Zijn superieure technieken maken hem al snel tot een kampioen en wanneer hem beloofd wordt dat hij het hoofd van Ong-Bak terugkrijgt, is hij zelfs bereid neer te gaan in een gevecht tegen de Birmese bokser Saming.
2,5
[permalink] geplaatst op 13 juni 2011, 4:11 uurDit vond ik eigenlijk niet zo'n goede film. Het acteerwerk is echt slecht en die vrouw muay was echt super irritant en ongeloofwaardig... verder krijg je bij sommige stukken van de conversaties een echt wtf gevoel doordat ze ineens de meest onlogische reactie hebben. Ook vond ik de gevechten eigenlijk ook niet zo super. Het waren voornamelijk allemaal ongeloofwaardige showmoves terwijl ik toch liever meer echte muay thai had gezien. Tegenstand was er ook niet echt.. alleen die eindbaas die zich volspoot kon nog wat weerstand bieden maar al de rest van de bad guys ging met één move al OK.. ook niet echt geloofwaardig wetende dat Muay Thai een sport is en dus niet bedoeld als zelfverdediging waarbij men met één move een aanvaller moet uitschakelen. Het viel ook op dat het beeld soms wat versnelt was bij het eindgevecht. Het verhaal is ook super oppervlakkig, zelfs voor een actiefilm, maar dat stoort mij nog het minste.
4,5
[permalink] geplaatst op 11 september 2011, 20:57 uurJe hebt films die je als tienjarig jongetje met je vriendjes kijkt en dan helemaal opgefokt door de adrenaline gaat naspelen. Daarbij schaaf je wel eens een knie. In mijn tijd waren dat de American Ninja films.
Als ik als tien jarig ventje Ong-Bak had gezien, dan was het echt niet goed gekomen en hadden we elkaar waarschijnlijk allemaal een dwarslaesie geschopt. Man, wat een film!
Zeker een van de beste martial arts films ooit. Het is snel, supergoed gechoreografeerd en het komt supernatuurlijk over. Daarbij komt dat men moves laat zien die ik nooit eerder had gezien, en zelfs niet voor mogelijk had gehouden. Ge-wel-dig. Er zit ook een mooie sfeer in, zeker wat betreft de illegale ondergrondse gevechten in de grote stad.
Kritische noten zijn er ook. Sommige stukjes worden een beetje vaak herhaald, zoals de roundhouse kicks van Norris in Walker Texas Ranger. Een ander punt van kritiek - waar ze helaas weinig aan kunnen doen - is de taal. Thais moet wel de lelijkste taal op aarde zijn. Het klinkt onsympathiek, vies en schreeuwerig. Met als triest dieptepunt die chick, wat een vreselijke herrie produceert dat mormel!!!
Toch zeer mee vermaakt, 4,5 sterren!
4,0
[permalink] geplaatst op 2 oktober 2011, 18:44 uurOng-bak: Muay thai warrior is met afstand de allerbeste van de reeks. Eigenlijk stelt het verhaal maar weinig voor, maar als het op zo'n manier wordt uitgewerkt ga ik daar dan ook geen moment over klagen. De actie is gewoonweg geweldig.
4,0
[permalink] geplaatst op 3 oktober 2011, 22:06 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHet begin vond ik niet zo, al hoort het er wel bij als inleiding op de gehele film. Daarnaast kan ja veel zeggen over de film, maar ik genoot gewoon van de knokscenes! De herhalingen die af en toe kwamen waren super vet. Sommige moves wel te vaak gebruikt zoals die elleboog op het hoofd maar ik heb me echt super vermaakt.
Ik kan me perfect vinden in de woorden van Captain Pervert!
3,5
[permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 12:29 uurExXxtreme schreef:
Heb jij ooit wel eens een elleboog, knie of scheenbeen tegen je hoofd gehad? Daar ga je zonder pardon van naar de grond.
4,5
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2011, 9:02 uurEen van de beste en mooiste vechtfilms (solide) aller tijde: als een jonge gespierde god voert Tony Jaa zijn circusachtige acties met balletachtige (mooie choreografie), perfecte precisie, een onvoorstelbare techniek en adembenemende bewegingen uit. Het verhaal blijft verre ondergeschikt en je wacht gedurende de gehele film enkel op een nieuw gevecht, want deze scènes, vol brutale actie en krakende koppen, overtuigen telkens weer.
5,0
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2011, 10:42 uurHet is inderdaad niet op z'n amerikaans gechoreografeerd, het verhaal is ook niet super. Maar ohhh de gevechten zijn zooo mooi, en daar moet je deze film ook voor kijken! niet voor storyline.