locatie: Films » Rashômon (1950) » Info

Drama / Mystery
88 minuten

geregisseerd door Akira Kurosawa
met Toshirô Mifune, Machiko Kyô en Takashi Shimura

In Kurosawa's Rashômon worden vier deels tegenstrijdige versies van de gewelddadige dood van een samurai verteld door getuigen, onder wie de geest van het slachtoffer.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 augustus 2009, 11:24 uur
Dan vergeef ik hem die baby.....die misscheien wel als compromis bedoeld was....anders was de film te negatief.

Eens.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 augustus 2009, 20:08 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Niet eens. Dat die baby in de film zit is niets negatief aan. Dat heeft weldegelijk zijn functie in de film.

Elk personage in de film liegt, bedriegt en steelt, zolang ze er zelf maar baat bij hebben. In Rashômon laat men het slechte van elk personage zien.
Op het einde van de film zien we dan die baby, het enige personage dat nog onschuldig is, en net zo iemand wordt verstoten en als vondeling daar neergelegd.

En dan volgt er nog die discussie tussen de drie mannen die zeker niet onbelangrijk is.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 augustus 2009, 21:14 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Nomak schreef:

Onschuld door onbewustzijn. Leuk en aardig allemaal, maar heeft stiekem heel weinig te maken met het thema van de film. Het gaat allemaal om leugens en om er dan een hoopvol element in te stoppen in de vorm van een baby die nog niet eens kan praten en later ook gewoon zal opgroeien tot een leugenaar voegt niets toe. Wat mij echter meer stoort is dat de goede daad op het einde niet ingaat tegen waar de personages zich zo druk om maakte, namelijk de waarheid. Het is een losstaand aanhangsel, dat er wat al te duidelijk in is gestopt om de wond wat te verzachten. Schijnbaar voor velen niet storend, maar als je een film al praktisch afsluit met een en al cynisme hoef je er voor mij geen sentimenteel goedmakertje meer aan vast te maken. Haalt het gevoel van de rest van de film naar beneden.

Die discussie waarin de houthakker ook als leugenaar ontmaskerd wordt bedoel je? Die discussie had met gemak anders gestart kunnen worden.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 15:13 uur
Mooie Kurosawa alweer, al vond ik Seven Samurai wel wat beter.

Zitten echt fantastisch mooie lichtinvallen in, net als erg goed camerawerk. Mifune doet hier ook al erg goed, in een ietwat gelijkende rol als in Seven Samurai. Goed uitgangspunt ook, vrij uniek, al is dit volgens mij nog vrij vaak nagedaan, al kan ik niet zo snel bedenken in welke film.

niet ingelogd

106.756 gebruikers | 63.880 films | 23.735 regisseurs | 2.461.952 berichten | 3.456.868 stemmen