Gandhi (1982)

geregisseerd door
Richard Attenboroughmet
Ben Kingsley,
Edward Fox en
John GielgudDeze film vertelt de geschiedenis van Gandhi, één der meest monumentale persoonlijkheden van de vorige eeuw. Hij begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India. Zijn naam is synoniem aan een levenshouding die de loop der geschiedenis heeft gewijzigd en nog steeds een inspiratiebron is voor miljoenen mensen.
2,0
[permalink] geplaatst op 1 mei 2010, 13:19 uurDeze film was volledig zoals verwacht: een prachtige biografie van een erg inspirerend figuur die ontzettend sterk vertolkt wordt door Ben Kingsley. Afgezien van het verhaal is de film zelf niet echt overweldigend te noemen en duurt hij naar mijn gevoel ook iets te lang.
CaptainTwisted
[permalink] geplaatst op 20 mei 2010, 10:50 uurWat valt er over deze film te zeggen. Een juweeltje! 3 uur vliegen om!
5,0
[permalink] geplaatst op 28 juli 2010, 20:59 uurDit is zeker één van de meeslependste en mooiste autobiografische films ooit gemaakt. Ik vindt minstens vier sterren een aanvaardbare score.
5,0
[permalink] geplaatst op 9 oktober 2010, 14:24 uurHet zal zo'n 25 jaar geleden zijn denk ik dat ik deze film voor het eerst zag.
En nu, na zoveel tijd, ben ik nog steeds onder de indruk van dit verbijsterende, maar waar gebeurde, verhaal.
Zeer mooie en indrukwekkende film is dit over het leven van Mahatma Gandhi, subliem neergezet door Ben Kingsley die hiervoor, zeer terecht een Oscar mocht ontvangen.
Voor mij was het ook de eerste kennismaking met de acteur Ben Kingsley, en die kon al dadelijk tellen, dat deze acteur een grote toekomst tegemoet zou gaan stond toen al vast.
De film won trouwens ook de Oscar voor Beste Film.
De film duurt 3 uur, maar laat dat U niet tegen houden om de film alsnog te bekijken, die 3 uur is zo voorbij, zo'n boeiend verhaal is het.
Helaas, maar dat weet iedereen, heeft de prent geen happy end.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2010, 16:46 uurIk vind hem iets te lang duren, af en toe iets minder stukken. Maar wat een geweldige rol van Ben Kingsley!
3,0
[permalink] geplaatst op 31 oktober 2010, 17:26 uurTja, vloeken in de kerk, wellicht, maar ik was niet alleen niet onder de indruk, ik raakte in het geheel niet geboeid dor de film. Het verhaal mag bekend worden geacht, maar verder vind ik het een zeer niet bijzondere film, met redelijk acteerwerk, redelijke beelden maar nergens iets hoog staands. Het deed me erg aan een herhaling van zetten denken, met Lawrence of Arabis in het achterhoofd. Zelfs een intermission met een zwart scherm aan alleen film muziek......waar zagen -en hoorden vooral- we dat eerder. Het duurt lang, er speelt te weinig op de achtergrond en het is een beetje een recht toe-recht aan verhaal zonder veel bijzonders. Met excuus aan de fans: niet goed en niet slecht. 3*
Akron777
[permalink] geplaatst op 18 maart 2011, 17:46 uurZeer sterke film. Met een fantastisch spelende Kingsley.
3,0
[permalink] geplaatst op 18 maart 2011, 18:10 uurDeze film gaf me niet echt een wauw gevoel, maar is toch wel een must see, zeker voor de film fanaten.
3,5
[permalink] geplaatst op 18 juni 2011, 22:51 uurwie minder stemt dan 3 is vaak iemand die niet genoeg films heeft gezien.
[permalink] geplaatst op 19 juni 2011, 12:01 uurhkoster schreef:
wie minder stemt dan 3 is vaak iemand die niet genoeg films heeft gezien.
.........????????? en dat is gebaseerd op?
3,0
[permalink] geplaatst op 26 juli 2011, 22:21 uurNiet echt mijn type film, heel verplicht een aantal jaren geleden gekeken.
Moet zeggen, het verhaal was boeiend, het was pakkend, maar zou hem nooit meer willen herzien. Toch een 3 ster.
3,0
[permalink] geplaatst op 20 april 2012, 11:11 uurKrachtig én eendimensionaal portret van deze grootse persoonlijkheid. Zoals hier al vaker genoemd voornamelijk historisch interessant, hoewel het acteerwerk van Kingsley ook een grote pluim verdient.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 april 2012, 9:34 uurNog altijd een van de grootste en meest informatieve "heldendichten" in de filmgeschiedenis. Ben Kingsley schittert in zijn debuut: nauwgezet, gevoelig, boeiend en tegelijkertijd bescheiden, met een doordringende blik en een verbazingwekkende stemintonatie. Zonder twijfel vormt hij de sleutel van het succes van deze film. De scènes van de mensenmenigten en bloedige slachtingen zijn indrukwekkend. Later pas heb ik gelezen dat Richard Attenborough 20 jaar nodig gehad heeft aan voorbereiding om deze productie te realiseren.