134.876 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.898 berichten | 4.928.147 stemmen

locatie: Films » Pratidwandi (1971) » Info

Drama
110 minuten

geregisseerd door Satyajit Ray
met Dhritiman Chatterjee, Soven Lahiri en Debray Roy

Een student in India wordt door de plotselinge dood van zijn vader gedwongen te stoppen met studeren. Hij moet zijn familie nu onderhouden en krijgt een aantal beroerde baantjes. Nu hij voor het eerst met de armoedige klasse geconfronteerd wordt, raakt hij steeds meer verbitterd.

gebruiker
bericht

quote
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2009, 8:59 uur
Lang geleden dat ik een film van Ray zag. India is duidelijk toch wel een ontwikkelingsland (geweest) ook al hebben ze zo'n mega film industrie. Voor een film uit 1971 in dat groezelig zwart/wit in normaal beeld (al is dit zo'n Mr. Bongo DVD release die er niet uitziet - maar liever iets dan helemaal niets. Ray bulkte duidelijk niet van het geld.

Het blijkt wel dat Ray de cinema vérité vanaf Neorealisme via Nouvelle Vague en Kiarostami tot docudrama helemaal beheerste. Prachtige afwisseling van werksituaties, Calcutta straat taferelen, huiselijk geruzie en persoonlijke mijmeringen die haast Felliniaanse hallucinaties opleveren. Of is het Kafka? Al ben ik nog niet helemaal in staat geweest de onderlagen van het Indiase sociale systeem te doorgronden (in de vroege jaren 70) die ind e film doorklinken.

Wellicht wat ondergewaardeerd door de matige kwaliteit van de transfer. Gelukkig heb ik nog 9 (!) DVD's van Ray in de wacht liggen. De synopsis is niet helemaal juist, daar zal ik binnenkort even een correctie op indienen.