The Player (1992)

geregisseerd door
Robert Altmanmet
Tim Robbins,
Greta Scacchi en
Whoopi GoldbergHollywood-producent Griffin Mill krijgt dreigbriefjes van een anonieme scenarioschrijver die dreigt hem te vermoorden. Hij probeert uit te vinden van wie de briefjes zouden kunnen komen en stuit daarbij op de naam David Kahane. Mill spoort Kahane op, krijgt hooglopende ruzie met hem, waarna hij hem vermoordt. Terwijl de politie hem op het spoor is, blijven de dreigbriefjes komen...
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:20 uur@ maxcomthrila
Heb het ook niet alleen over dat lange tracking shot (longshot is nog iets anders), maar meer over de humanistische ensemblefilms.
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:22 uurIk vind met name de personages die er in Altman `s films rondlopen nogal onder de maat om over venijnige Hollywood kritiek te spreken.
Als er één regisseur is wiens personages échte mensen zijn, is het Altman wel. In deze en MASH niet zo, maar vooral in Short Cuts, Nashville etc.
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:23 uurgoongumpa schreef:
Alles is natuurlijk wat overdreven, maar toch héél veel. Dat geeft hij zelf ook toe.
In het Engels hebben ze daar een mooi woord voor: Operatic.
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:25 uurAC1 schreef:goongumpa schreef:
In het Engels hebben ze daar een mooi woord voor: Operatic.
Short cuts gezien?
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:27 uurgoongumpa schreef:
@ maxcomthrila
Ja, Magnolia heeft inderdaad goed de kunst afgekeken bij Short Cuts. En ik heb long shot even veranderd, ik zag dat dit inderdaad een andere betekenis met zich meedroeg dan ik aanvankelijk dacht.
3,0
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:30 uurShort cuts gezien?
Nee, ik heb eerlijk gezegd niet zoveel van Altman gezien. Ik vind hem een wisselvallige regisseur.
[permalink] geplaatst op 26 juli 2010, 19:30 uurgoongumpa schreef:
In M.A.S.H. en The Player lopen inderdaad vooral karikaturen rond. Mijn oordeel komt dan ook naar aanleiding van het kijken van deze 2 films, waar Altman geen echte personages voor ogen leek te hebben.
Verder heb ik alleen Short Cuts gezien van Altman en op basis daarvan geef ik je absoluut gelijk. Ik ben verder nog wel benieuwd naar Nashville, aangezien zijn gewone drama `s ( alhoewel, noem Short Cuts maar gewoon

) mij beter lijken te liggen.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 december 2011, 15:37 uurPrachtige satirische kijk op Hollywood van binnen uit met een glansrol van Tim Robbins als Griffin Mill een glibberig studioslaafje.
4,0
[permalink] geplaatst op 9 februari 2012, 18:25 uurThe Player start met Altmans handelskenmerk: een grote brei van karakters die met elkaar in contact komen en een helder verhaal is er niet in te ontdekken. Net als met Nashville vond ik het niet heel vervelend, maar nog minder vervelend vond ik het dat er na een tijdje toch een normale verhaallijn gestart wordt. Tim Robbins, studio executive in Hollywood, krijgt dreigbriefjes. Hij vermoedt dat er een gefrustreerde screenwriter achterzit, zoekt hem op en vermoordt hem, per ongeluk! Oeioei, hoe gaat ie zich hier uit redden?
Ondertussen komen een heel batterij Hollywoodsterren (die zichzelf kunnen spelen) en referenties naar oudere films voorbij. Het plot en de uitvoering daarvan vond ik dan ook best leuk in elkaar steken. Alleen de rol van de ex van de per ongeluk vermoorde screenwriter vond ik wat problematisch. Ze gaat erg rap en probleemloos een relatie met Robbins aan, komt een beetje vreemd over natuurlijk. Maar zoiets laat juist de manco's van de Hollywoodfilms zien. De al dan niet corny ongeloofwaardigheden en natuurlijk de onvermijdelijke happy endings. Het einde van The Player zelf past daarom juist zo goed, dat is namelijk wel redelijk geniaal gevonden.
3,0
[permalink] geplaatst op 22 mei 2012, 23:34 uurIk stoorde me juist aan dat einde: het ligt er zo torenhoog dik bovenop, zelfs de titel wordt dan nog even uitgelegd. Geef mij dan maar een film als Adaptation, waarin een zelfde thematiek op een veel subtielere en complexere manier wordt behandeld.
5,0
[permalink] geplaatst op 23 mei 2012, 7:33 uurMaar het is juist de bedoeling van deze film die alke hollywood clichees op de hak neemt om met een enorm voorspelbaar cliche te eindigen. Ben het wel eens dat Adaptation nog intelligenter en ingenieuzer in elkaar steekt, maar ik vond van deze de uitwerking leuker. Beide zijn meesterwerken wat mij betreft.