Les Portes de la Nuit (1946)
Alternatieve titel: Gates of the Night

11 stemmen | gemiddelde 3,40
Frankrijk
Drama100 minuten
geregisseerd door
Marcel Carnémet
Pierre Brasseur,
Yves Montand en
Nathalie NattierJean Diego is een verzetsheld die in het Parijs van vlak na de oorlog een clochard ontmoet die zich voordoet als 'the Destiny' en hem voorspelt dat hij een prachtige vrouw zal ontmoeten maar dat dit tot noodlottige gevolgen zal leiden. 's Avonds ontmoet hij inderdaad de mooie Malou, de ongelukkige echtgenote van een zwarthandelaar. Haar broer Guy blijkt een collaborateur te zijn en degene die Jean Diego's vriend Raymond verraadde aan de Gestapo...
[permalink] geplaatst op 8 november 2007, 16:42 uurEen van de eerste films met Yves Montand. Geweldige cast trouwens met ook Pierre Brasseur en Serge Reggiani. Met Carne als regisseur moet dit haast wel een prima film zijn.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 november 2007, 16:50 uurboerenpummel schreef:
Met Carne als regisseur moet dit haast wel een prima film zijn.
Niet zo goed als zijn (voor)oorlogse films als Le Quai des Brumes en natuurlijk Les Enfants des Paradis. Als je interesse hebt zou ik daar beginnen. Na deze film is het ook niet veel meer geweest heb ik gelezen, maar na deze film heb ik geen film van Carné meer gezien.
Ik vind de poster trouwens wel fraai.
[permalink] geplaatst op 8 november 2007, 17:47 uurQuai des Brumes is inderdaad geweldig (5*)
Verder heb ik van Carne ook Le Jour se Leve gezien (4*)
Les Enfants des Paradis en Hotel du Nord moet ik nog eens zien. Naast genoemde films is dit de enige andere film van Carne die nog enige bekendheid heeft.
[permalink] geplaatst op 13 januari 2011, 2:21 uurMij 7de Carné alweer,en waarschijnlijk ook mijn laatste.Deze samenwerking met Prévert borduurt braaf verder op Carné's eerdere en betere werken,met als opvallendste verschil dat de regisseur hier blijkbaar het neo-realisme heeft ontdekt.
De film poogt een losse vignetstij à la Rossellini te combineren met een sentimentaliteit à la De Sica,en slaagt in dat laatste helaas het meest door het veelvuldig tonen van hongerige,getraumatieerde kindertjes.De losse stijl veroorzaakt vooral narratieve warrigheid en vervreemding tov de personages.
Het lijkt ongelofelijk gezien de cast,maar het acteerwerk is ook van de bekenden niet best.Ik zou durven zweren dat de regisseur ze opdracht heeft gegeven om over te komen als Italiaanse amateurs,wat vooral de slordig gecoiffeerde Montand te goed gelukt.
Wat ook niet helpt is de quasi symboliek die Prévert toevoegt met een zwerver die het Lot moet personificeren,maar dat komt allemaal nogal kitscherig over.
Wellicht ten overvloede:dit is een studioproductie,met als laatste take echter een pan van Parijs.
Zoals waarschijnlijk bekend,dankt de film zijn bekendheid vooral vanwege een uitvoering van les feuilles mortes.
[permalink] geplaatst op 11 december 2011, 10:47 uurOok nog een herhaling van deze film op TV5Monde op 19/12 > 23:50 uur
4,0
[permalink] geplaatst op 14 december 2011, 16:20 uurPiepjonge Yves Montand in film van meester-regisseur Marcel Carné uit 1946.
Helaas zat men in 1946 niet te wachten op een film die speelde net na de bevrijding van Parijs en waarin een voormalige partizaan oploopt tegen een collaborateur waarvan iedereen denkt dat het een verzetsheld is.
Film flopte genadeloos.
Dat ligt dus niet aan de film zelf, die is wat minder uitbundig dan Les Enfants du Paradis, maar komt toch wel visueel bij de betere films uit de jaren veertig.
Grotendeels overigens een liefdes-drama waarbij alle oorlogs-traumatiek op de achtergrond een rol speelt.
En dat alles wordt gadegeslagen en becommentarieerd door "Het Lot" dat in de vorm van een clochard-achtige type de personages ook regelmatig persoonlijk waarschuwt.