Week-End à Zuydcoote (1964)
Alternatieve titel: Weekend at Dunkirk

geregisseerd door
Henri Verneuilmet
Jean-Paul Belmondo,
Catherine Spaak en
Georges GéretVerhaal over de slag bij Duinkerken aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarbij een groep Franse en Britse militairen zware verliezen lijden en moeten vluchten naar Engeland.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 februari 2007, 18:54 uurWanneer komt deze dvd uit met ned ondertitels?
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2008, 2:55 uuris al een tijdje uit
3,0
[permalink] geplaatst op 12 oktober 2008, 9:21 uurdeze film zit in de jean paul belmondo collection box
2,0
[permalink] geplaatst op 4 juni 2009, 16:02 uurIn tegenstelling tot Dunkirk (1958) waren mijn verwachtingen bij deze film hoger. Maar viel me nog meer tegen. Lijkt me geen film voor echte oorlogsfilm-freaks, eerder voor liefhebbers van het genre anti-oorlog. Vond deze film ook eveneens vrij langdradig. De scenes van aanvallen door vijandige vliegtuigen kon er nog mee door.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 juli 2009, 19:36 uurNiet zo slecht als het gemiddelde hier doet vermoeden maar echt een meesterwerk is dit toch ook niet.
Jean-Paul Belmondo is de wat opportunistischer franse soldaat die (letterlijk) gestrand is op een smal stukje kust. Opgesloten tussen de vijandelijke Duitse troepen aan de ene en de Noordzee aan de andere kant dwaalt hij wat richtingloos door dit niemandsland.
Samen met zijn maatjes probeert hij er maar het beste van te maken en doet hij pogingen om naar Engeland te komen. Tijdens zijn omzwervingen komt hij allerlei volk tegen wat daar dus ook maar vast zit. Begin van de film deed me een beetje denken aan een soort oerversie van
Jarhead, soldaten die zich voornamelijk lijken te vervelen.
Probleem met de film is dat het niet echt allemaal lekker uit de doeken komt. Het is allemaal net zoals de omzwerving van de hoofdpersoon vrij richtingloos en de ontmoetingen zijn vaak maar weinig interessant en oppervlakkig uitgewerkt. Zelfs de relatie met Jeanne, die toch werkt als een soort katalysator in het verhaal is maar vrij minimalistisch.
Je ziet het karakter van Belmondo wel steeds cynischer, bozer en verwarder worden door het hele gebeuren en met het naderen van de Duitse tropen neemt de druk op de mannen steeds meer toe. Jammerlijk dat het allemaal te veel aan de oppervlakte blijft borrelen. Nergens weet deze film uit te groeien tot een sterke en boeiende karakterstudie. Het blijft een gemis aan diepgang en dat is zonde want cinematografisch is de film best heel behoorlijk. Het strookje land waar de Fransen en Engelse in de val zitten ziet er geloofwaardig en spookachtig uit met al dat verlaten militaire materiaal en beschadigde gebouwen. Bovendien heeft deze film waarschijnlijk meer explosies dan Rambo
3,5
[permalink] geplaatst op 16 maart 2010, 23:44 uurDeze vanavond bekeken.
Behoorlijk goede (anti-)oorlogsfilm over Franse soldaat Belmondo die in 1940 aan de kust bij Duinkerken pogingen onderneemt om naar Engeland te komen en hierbij allerlei vooral vreemde types ontmoet en zelf feitelijk geen haar opschiet.
Mooi in beeld gebracht, vooral de massascene's op het strand, mooie kleuren, goede acteurs en prachtige muziek,
maar, juist omdat er niet een echte verhaallijn verder in zit, blijft het allemaal wat van de hak op de tak gaan en omdat, behalve Belmondo zelf, alle andere karakters telkens maar even aan bod komen, omdat de hoofdpersoon, dan weer verder gaat, heeft de verhaalstruktuur meer weg van een soort vermomde roadmovie.
Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.
pgm
[permalink] geplaatst op 15 mei 2010, 13:16 uurIetwat oppervlakkig verhaal, maar leuk om het te beleven met frontsoldaat Belmondo.
Ik woonde toen op amper 15km van Zuydcoote als kleine jongen.
4,0
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2010, 19:43 uurBelmondo staat bekend als de grote ster in de kunstfilms van Godard. Ook in deze film speelt hij een fantastische anti-held. Week-end à Zuydcoote is eigenlijk helemaal niet zo spectaculair als je zou denken. Julien slentert geregeld van het stadje naar het strand en zo nu en dan vallen er wat bommen. Op deze manier raak je wel betrokken bij zijn wel en wee. In de vele ironische dialogen komt zijn cynisme over de oorlog naar voren. De oorlog is niet voor hem weggelegd, want de enige mensen die hij vermoordt zijn twee medesoldaten die een vrouw willen verkrachten. Een geweten heeft hij nog wel, zegt hij tegen een priester.
De film had misschien iets meer variatie mogen kennen, want het nu wel wat eentonig. Verder een aanrader voor liefhebbers van Franse cinema.
4,0
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2010, 13:55 uurIndrukwekkende oorlogsfilm van Verneuil met een charismatische rol voor Belmondo.De nadruk wordt niet gelegd op actie, maar wel op de dagelijkse bezigheden van een soldaat in oorlogsgebied. Het enig minpuntje was de komische onderlaag aan het begin van de film, maar die viel gelukkig weg naar het einde toe.
1,0
[permalink] geplaatst op 26 november 2010, 13:17 uurDonderdag 2 december 2010
01:20 - 03:20
ARD
1,0
[permalink] geplaatst op 10 juni 2011, 16:35 uurMatige oubollige film met veel vreselijke ongepaste humor waar de film kapot aan gaat.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 juli 2011, 17:23 uurEen Jean-Paul Belmondo in een andere minder leuke rol. Deze fase in het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt min of meer duidelijk geschetst in deze film. 3,5*.
3,0
[permalink] geplaatst op 27 januari 2012, 16:49 uurhelemaal niet zo slecht, maar ook geen topper.
Gisteren toevalig tegengekomen op de Duitse zender ARD
Film heeft een soundtrack van Maurice Jarre, en is ook erg mooi gefilmd, maar film zakt naar mijn mening even wat in met de introductie van de verhaallijn omtrent Jeanne (Catherine Spaak)
Was uitgebracht in Frankrijk op tijd voor de kerstperiode in 1964, maar blijkbaar was dit in 1965 de best bezochte film van het jaar in Frankrijk, en dat wil wat zeggen aangezien Doctor Zhivago, The Sound of Music en de 4de Bond film Thunderball van '65 zijn!!