Help!Een romanticus in mijn bed.Dat is zo'n beetje het kerngegeven van deze film,die mede werd geschreven door-is ie weer-Pasolini.Alle ingredienten voor een commedia all'Italiana zijn aanwezig:setting op Sicilie rondom wat typetjes die met hun erecode in de dark ages zijn blijven steken.Voeg daar een romance tussen Claudia

en Mastroianni aan toe,en het zou lachen moeten worden.
Maar deze film slaat ondanks de lachwekkende impotentie thematiek een bloedserieuze weg in en poogt een tragedie te zijn,die eigenlijk eerder pathetisch is.
Wel kudoi verder voor de makers om bepaalde taboes aan de orde te stellen,maar als kijker doe je niet veel meer dan besmuikt lachen.We kennen allemaal als gezonde jongens het gegeven dat bij grietjes die ook nog gevoelens weten op te roepen het "afwerkingsproces"wat trager verloopt,maar hier wordt het wel wat overdreven.Als je Cardinale in je bed aantreft doe je haar gewoon ter plekke,gevoelens of niet.
Dat roep de vraag op,zeker gelet op de identiteit van 1 der scenaristen:handelt het zich hier niet eerder om "Die Romantikfrage"dan om het impotentievraagstuk?Is bell'Antonio misschien stiekem een romantische ziel?
Maar de behandeling van dat vraagstuk was toen waarschijnlijk een brug te ver.
Wat het acteren betreft:Brasseur en Mastroianni zijn duidelijk geen Sicilianen,tewijl Claudia

schandalig weinig in beeld is.