132.207 gebruikers | 83.245 films | 30.189 regisseurs | 3.421.806 berichten | 4.775.517 stemmen

Welcome to the Dollhouse (1995)

Welcome to the Dollhouse (1995)
204 stemmen | gemiddelde 3,50
mijn stem:
12 jaar discriminatie grof taalgebruikVerenigde Staten
Komedie / Drama
87 minuten

geregisseerd door Todd Solondz
met Heather Matarazzo, Eric Mabius en Brendan Sexton III

De 11-jarige Dawn Wiener is leerling op een middelbare school in New Jersey. Door haar klasgenootjes wordt het lelijke eendje voortdurend gepest en thuis wordt ze ook al niet begrepen. Op een dag wordt ze verliefd op een klasgenoot van haar oudere broer. Behalve het prille geluk dat de eerste verliefdheid met zich meebrengt, ervaart ze ook hier gevoelens van pijn en vernedering. Dawn vraagt zich dan ook af of het leven buiten New Jersey niet rooskleuriger zal zijn.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 september 2008, 3:46 uur
Dawn is net het hoogtepunt van de film. Heather speelt die rol nagenoeg perfect (Die stem! Die bewegingen!) en in tegenstelling tot jou heb ik niet echt last gehad van het Clark Kent-syndroom. Net die onhandige slungelige bewegingen, die vervelende stem, die zelfs in de '70's kon het niet-kleren maken haar geloofwaardig.

Baggerman
(crew)
avatar van Baggerman
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 september 2008, 11:16 uur
katie morosky schreef:

Tja, mischien vind ik niet zo gauw mensen lelijk of dom. In de (ietwat soortgelijke) film Lloyd vond ik de hoofdpersoon beter gecast. Dat is nou ècht een lelijk gnoompje!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Welcome To the Dollhouse (€ 4,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Welcome To the Dollhouse (€ 5,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Welcome To the Dollhouse (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 september 2008, 15:55 uur
Baggerman schreef:
En dat irritante ballet-tutje van een zusje!! Grrrr! Ik hoopte de hele tijd dat Dawn dat kreng eindelijk eens zou knevelen en onder rembours op zou sturen naar Gary Glitter!
:X :P

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 mei 2009, 16:11 uur
Grappige film, iets minder indrukwekkend dan ik hem had verwacht (gezien de regisseur). Matarazzo is erg goed als Dawn en aan de rest van de karakters ga je gaandeweg de film een heerlijke hekel krijgen (vooral die vreselijke moeder). Einde is ook precies goed.

3* (ruim).

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 augustus 2009, 23:29 uur
Heerlijke gitzwarte komedie over de pijnlijke turbulenties van de onpopulaire puber Dawn Wiener tijdens de brugklasjaren. 'Wienerdog' rules!!!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juli 2010, 20:47 uur
Voor mij net iets te wrang om echt grappig te kunnen zijn, toch vond ik het een erg goeie film.
Decors, rekwisieten, kapsels en kleding zijn geweldig kitscherig.. Het lijkt wel echt een poppenhuis. Ook subliem geacteerd door Heather Matarazzo.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 juli 2010, 16:00 uur
Ik heb met groot ontzag naar deze film gekeken. Matarazzo speelt fantastisch. Je krijgt als kijker sympathie voor haar. Hoewel sommige van haar acties ondoordacht over komen, kun je ze wel plaatsen. Solondz lijkt als schrijver en regisseur weinig hoop te bieden. Zoals Dawn's oudere broer zegt: High school's better than junior high. They'll call you names, but not as much. Confronterend, zielig, maar o zo overtuigend.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 september 2010, 16:45 uur
Ik heb de hele film echt een ontzettend medelijden-gevoel gehad, dus overtuigend was het zeker!
Dat zusje was écht vreselijk... :)

3,5

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2010, 21:11 uur
Wat een schattig zusje! Verder een weinig boeiende film helaas.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 september 2010, 22:47 uur
Een zwarte comedy, duidelijk van de (vroege) hand van Todd Solondz. Prachtige visuele vondsten ook, dawn met haar lullige brilletje stapt uit bed en blijkt dan een hamer in haar hand te hebben. In en in triest, geen ontsnapping mogelijk. Naar beneden trappen biedt zelfs geen soelaas.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 oktober 2010, 19:47 uur
Welcome to the Dollhouse is een originele zwarte comedy van Todd Solondz, de film doet een beetje lowbudget aan maar heeft een goede sfeer en degelijke acteurs.
Het verhaal is met tijden vrij bizar en past perfect thuis in de stijl van Todd Solondz.
Ook het titelnummer vond ik passend en een nummer wat lekker in het gehoor ligt.
Het einde was een beetje te snel, had deze film graag wat langer in zijn speelduur gezien maar niet te min heb ik hier zeker van kunnen genieten :)

Kortom: Bizarre en leuke zwarte comedy, met vrij zware onderwerpen, goed gekozen muziek en een zeer degelijke cast.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 oktober 2010, 18:25 uur
Lurtz schreef:
Wat een schattig zusje! Verder een weinig boeiende film helaas.

:? Welcome to the dollhouse. ;)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2011, 2:07 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Wrang, zwartgallig, bizar en toch grappig. Woorden die goed passen bij Welcome to the dollhouse en bij Solondz.

Matarazzo speelt op indrukwekkende wijze het meisje Dawn, in wiens leven het allemaal niet echt meezit. Gaandeweg de film kreeg ik steeds meer sympathie voor de hoofdpersoon (alhoewel ze niet altijd vrijuit gaat) en meer walging richting de andere personages. De onderwerpen die voorbij komen zijn soms vrij zwaar, maar passen goed binnen de algehele sfeer die de film met zich meebrengt.

Wat verder opviel was de goed gekozen soundtrack.
Wel gaat het verhaal op een gegeven moment een beetje van de hak op de tak en voelt het wat gehaast aan hier en daar (met name het gedeelte rondom de ontvoering van Missy). Dit is zo'n film die van mij iets langer had mogen duren en nog meer de diepte in had kunnen gaan.
Het einde is dan wel weer oke.

Ik geef 4*.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 16:13 uur
Querelle schreef:
Lurtz schreef:

:? Welcome to the dollhouse. ;)

whaaa :D

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 juni 2011, 17:57 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Aardig maar niet overweldigend, daar is het allemaal te vluchtig voor. Het gezins- en schoolleventje van Dawn is wel lekker cru neergezet. Bloedirritant klein zusje dat altijd voorgetrokken wordt en geluk heeft - zelfs tijdens en direct na een kidnapping :D - de haat/liefde-verhouding met een pestkop, verliefd zijn op een onbereikbare gozer en dat soort coming-of-age dingen.

Dawn is een aandoenlijk personage en de soundtrack mag er ook zijn, vooral bij de overgangen van scenes. Denk alleen niet dat de film me lang bij zal blijven.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 oktober 2011, 22:31 uur
Uitstekende fillm over een brugklasmeisje die flink gepest wordt en altijd aan het korste eind lijkt te trekken. Het onmogelijke bestaan van een puber met alle onzekerheden die daarbij komen, komt hier goed naar voren. De humor is zwart, sarcastisch en bijtend. Heather Matarazzo is erg goed en ook erg goed gecast.