134.865 gebruikers | 85.640 films | 31.032 regisseurs | 3.506.501 berichten | 4.927.372 stemmen

L'Assassin Habite au... 21 (1942)

Alternatieve titel: L'Assassin Habite au 21

Assassin Habite au... 21, L' (1942)
15 stemmen | gemiddelde 3,26
mijn stem:
Frankrijk
Komedie / Thriller
84 minuten

geregisseerd door Henri-Georges Clouzot
met Pierre Fresnay, Suzy Delair en Jean Tissier

Een mysterieuze moordenaar laat bij al zijn slachtoffers een visitekaartje achter, onder de naam 'M. Durand'. Commissaris Wens (Fresnay) vindt een spoor dat naar een pension in Montmartre leidt. Hij verkleedt zich als een dominee en schrijft zich in bij het pension.

gebruiker
bericht

kappeuter
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 november 2005, 17:12 uur
Doodzonde dat de Franse dvd geen ondertiteling bevat, laat staan dat de film buiten Frankrijk op dvd is verschenen.
Hoge waardering op imdb. Suzy Delair speelt er in mee, zij speelt ook in Clouzots Quai des Orfèvres.
Vroeg of laat zal Criterion de film wel uitbrengen denk ik. Geduld. :(

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 oktober 2007, 19:20 uur
Hij komt 5 November op TV5 (18:30), en wie weet met Nederlandse ondertitels!!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 oktober 2007, 8:37 uur
Mooi dat deze Clouzot op tv komt. Nu maar hopen op Nederlandse subs.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2007, 17:18 uur
boerenpummel schreef:
Mooi dat deze Clouzot op tv komt. Nu maar hopen op Nederlandse subs.

Volgens de gids wel, dus ik zit ook te hopen...

kappeuter
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2007, 17:29 uur
Het is Nederlands ondertiteld: TV5 site.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2007, 19:23 uur
Mooi, dat moeten we hebben.

neo
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2007, 20:02 uur
Aangename komische detective in de lijn van Miss Marple en de oude Sherlock Holmes films. Leuk tussendoortje met een absoluut verrassende ontknoping.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2007, 20:03 uur
Leuke Who-Done-It, die ik nogal vond lijken op de Thin Man films. Mooi camerawerk en een goede rol van Pierre Fresnay!

neo
3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2007, 20:04 uur
Ooh ja, The Thin Man reeks had het ook wel wat van weg. Wat ik las is dit nogal een buitenbeetje in Clouzot's carriere....

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2007, 20:42 uur
Een buitenbeentje in zoverre dat het vooral (Agatha Christie) komisch is en het cynisme dat andere films kenmerkt pas tot het laatst wordt bewaard. Erg vermakelijk, maar zeker niet zo goed als latere films.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2009, 20:19 uur
Een luchtige whodunit met een leuke Pierre Fresnay en een imo iets over-the-top Suzy Delair als zijn liefje. Cinematografisch prima en met mooie decors. Wat dat betreft goed gedaan gezien het uit '42 (duitse bezetting) komt.

Natuurlijk zit je zelf ook mee te puzzelen in zijn zoektocht naar de dader. Een zoektocht met humor maar ook drama en een einde waarop ik niet gelijk bedacht was. En hoewel eigenlijk door heel de film wel een spatje cynisme doorsijpeld, komt deze pas op het eind sterk naar voren. Vermakelijk maar niet bijzonder.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 januari 2009, 21:28 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Geinig filmpje. De eerste van Clouzot die ik zie.
De humor die ik bij andere oudere franse films vaak erg oubollig vind, irriteerde hier niet.
En er zijn een aantal verkapte maar wel duidelijk zichtbare sneren naar het naziregime. De moordenaar die zijn handen om hoog heeft, er eentje laat zakken en daardoor een hitlergroet maakt, als in nazi's zijn berekenende moordenaars.. en natuurlijk de politie verhoren.
Binnenkort maar eens een andere film van Clouzot gaan kijken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2009, 18:01 uur
Hele leuke film en komisch.
goed acteerwerk en onverwachts einde.

3,5 ster