The Killing of a Chinese Bookie (1976)

100 stemmen | gemiddelde 3,61
Drama /
Misdaad135 minuten / 108 minuten (director's cut)
geregisseerd door
John Cassavetesmet
Ben Gazzara,
Timothy Carey en
Seymour CasselEen nachtclubbaas raakt in de schulden bij een kleine bende. Als tegenprestatie moet hij voor hen een nietsvoorstellende Chinese bookie vermoorden. De feiten blijken echter anders te liggen dan hij vermoedde.
4,5
[permalink] geplaatst op 13 april 2010, 20:30 uurGisteren voor het eerst gezien, en meteen al mijn favoriete Cassavetes. Boeiende kijkervaring van het begin tot het einde. ben Gazzara is geknipt voor de rol van kleine zelfstandige workaholic met een gokverslaving, die ondanks alle tegenslagen een positieve levenshouding blijft uitstralen. Geweldige scene: als hij persoonlijk tot zijn nek in de shit zit, en toch nog even vanuit een telefooncel belt om te controleren hoe het gaat op het werk.
[permalink] geplaatst op 13 april 2010, 20:32 uurRaoulDuke schreef:
Geweldige scene: als hij persoonlijk tot zijn nek in de shit zit, toch nog even vanuit een telefooncel belt om te controleren hoe het gaat op het werk.
Geweldig ja! Vooralsnog is het ook mijn favoriete Cassavetes (Faces moet ik dringend herzien).
[permalink] geplaatst op 4 december 2010, 19:04 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGeweldige film. Derde Cassavetes die ik zie en weer van een zeer hoog niveau. Vooral door een zeldzaam fascinerend hoofdkarakter. Een man die op de grens van legaal en illegaal leeft en daar ook wil zijn, maar ondertussen zichzelf viert als geslaagde man. Zijn tent is verlopen en de shows zijn zielig, maar met trots vertelt Gazarra dat hij zelf alles geselecteerd en geregisserd heeft. Juist die zelfoverschatting leidt er ook toe dat de moord uiteinndelijk lukt en dat verschillende van zijn werknemers met hem weglopen. Dat alles zich afspelend in verlopen straatjes van het New York van de jaren '70. Geweldig camerawerk en veel mooie stiltes.
4.0* minstens
4,0
[permalink] geplaatst op 20 augustus 2011, 22:00 uurDit was destijds pas m'n tweede Cassavetes na Opening Night. Misschien zag ik toen de lange versie, maar echt helemaal overdonderen deed The Killing Of A Chinese Bookie nog niet.
Een paar Cassavetesen later voel ik me al wat meer thuis in zijn universum van complexe, rauwe personages; echte mensen die op zoek zijn naar zichzelf. De herziening van deze prent (in de korte versie) beviel me dan ook een stuk beter. Meer zelfs, ik vind dit echt een ijzersterke film, met een ronduit fenomenale Ben Gazzara als antiheld van dienst. Wat een enorm charisma heeft die man.
Ook stilistisch is dit wat mij betreft eigenlijk een geweldige film. Doet inderdaad een beetje denken aan Taxi Driver, met die groezelige locaties die in prachtige kleuren op het doek worden getoverd. Het camerawerk is erg energiek en doet helemaal niet verouderd aan.
Indrukwekkend dus, ruim 4*.
En die shows waren inderdaad vreselijk. Leek wel een koortsdroom waar je niet uit kunt ontwaken.
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 19:48 uurHoeveel zin heb ik in deze film?
[permalink] geplaatst op 11 september 2011, 0:22 uurAirbakke schreef:
Hoeveel zin heb ik in deze film?
Aan je stemmen te zien, zal het nog héél lang duren voor je hem zal zien

[permalink] geplaatst op 28 oktober 2011, 21:06 uurAirbakke schreef:
Hoeveel zin heb ik in deze film?
Als je de criterion versie wil zien, heel veel zin
3,5
[permalink] geplaatst op 12 december 2011, 21:53 uurPrima Cassavetes weer. Weer slaagt Cassavetes er weer een enorm powerhouse character spektakelstuk van te maken. Gazzara draagt de film met verve. Helaas miste ik de subtitles en dat was op een aantal vlakken wel welkom geweest. Ook de lange versie gezien en als ik de verhalen zo hoor is de Director's Cut toch een veel betere cut die een verschil van dag en nacht geeft. Toch een prima film, met een uitstekende Gazzara en waar vakmanschap van Cassavetes. Snel de D.C. van Criterion maar eens gaan aanschaffen en kijken.
3,5
[permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 10:57 uurLekkere rauwe schets van een nachtclubeigenaar, die (de titel verklapt het al) een Chinees moet omleggen. Ben Gavazza zet zijn rol best goed neer, vooral naar het eind toe werd zijn karakter overtuigender en interessanter. De nachtclub-scenes tussendoor waren te corny en te lame voor woorden.