Imitation of Life (1959)

geregisseerd door
Douglas Sirkmet
Lana Turner,
John Gavin en
Juanita MooreLora is een actrice die het maar niet lukt om door te breken. Op een dag aan het strand ontmoeten Lora en haar dochtertje de zwarte Annie en haar dochtertje Sarah Jane, die een blank uiterlijk heeft. Annie is hard op zoek naar onderdak en ze mag met Sarah Jane bij Lora intrekken als hulp in de huishouding. Als de jaren verstrijken komt het succes toch voor Lora als actrice en de vier blijven al die tijd samen. Maar al van jongs af aan heeft Sarah Jane er problemen mee dat ze een zwarte afkomst heeft en probeert dit zo goed mogelijk te verbergen voor de buitenwereld, tot groot verdriet van haar moeder.Deze film staat op nummer 87 in de tip 250
» volledige tip 250
4,0
[permalink] geplaatst op 26 september 2001, 8:21 uurBrullen bij deze film! Zelfs m'n zwager hield 't niet droog!
Weetje van de dag: Susan Kohner die de oudere Sarah Jane speelt (waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg) is de mama van de Weitz-broertjes, welbekend van American Pie.
4,0
[permalink] geplaatst op 16 augustus 2002, 2:56 uurDie Douglas Sirk [eigenlijk Detlef Sierck]was een Deen, die via Duitsland in 1937 naar Amerika vluchtte. In het voorbijgaan regisseerde hij nog even een film in Nederland, het succesvolle 'Boefje'.
Sirk was een heel interessante man die in Duitsland werkte met alle grote regisseurs (als Brecht), en zich in Hollywood ernstig ging toeleggen op het melodrama. Soap dus - maar dan van een ongekend vakmanschap en raffinement.
Written in the Wind is mijn favoriet. Ik ben erg dol op Sirk. Wie zijn films afdoet als jankfilms, of zich door dat etiket laat weerhouden om er es naar te kijken, heeft ongelijk.
[permalink] geplaatst op 16 augustus 2002, 12:52 uurBoefje, was dat niet die film die onlangs nog een prijs zou krijgen op het festival van Cannes, omdat die film (en nog een paar andere) vlak voor WO2 waren gemaakt en daarna dus het festival werd stopgezet (ofzo)?
4,0
[permalink] geplaatst op 16 augustus 2002, 15:54 uurVolgens mij wel. De film ging in première op 4 oktober 1939, dat was een maand na de mobilisatie van Nederland.
Zodra de laatste scène er op stond gingen Sirk en zijn (joodse) vrouw aan boord van het laatste schip dat van Nederland naar New York voer.
Hij heeft de film nooit gezien.
4,5
[permalink] geplaatst op 4 november 2002, 13:29 uurDie Douglas Sirk [eigenlijk Detlef Sierck]was een Deen, die via Duitsland in 1937 naar Amerika vluchtte. In het voorbijgaan regisseerde hij nog even een film in Nederland, het succesvolle 'Boefje'.
[/quote]
Ik denk dat je je eigen vergist.Douglas Sirk(Claus Detlef Sierck) komt uit Duitsland 26 April 1900,
Hamburg, Germany . maar inderdaad hij maakte top films!!
4,0
[permalink] geplaatst op 4 november 2002, 15:45 uurNee. Sirk is geboren in Hamburg, maar hij was een Deen (als je naar de naam kijkt weet je dat eigenlijk al).
Volgens de Filmencyclopedie van Katz (en die weet alles) is hij geboren als Claus Detlev Sirk op 26 april 1900 in Skagen, Denemarken - met de toevoeging '(probably in Hamburg to Danish parents). Toen hij in Duitsland werkte noemde hij zich Detlef Hans Sierck. Andere naslagwerken zeggen dat hij geboren is in Hamburg als Sierck. Maar ik geloof Katz.
Wat maakt het uit. Laat iedereen naar z'n films kijken, want die zijn zeer de moeite waard.
5,0
[permalink] geplaatst op 23 maart 2003, 17:08 uurdit is mijn favoriete film all time. ik heb deze film helaas alleen in het duits. deze film komt elk jaar tegen de kerstdagen op TV in duitsland. daar houden ze een cultuur in stand bij deze film. ik wil graag weten of deze film op d.v.d vekrijgbaar is(met Nederlandse ondertiteling).
[permalink] geplaatst op 4 april 2003, 21:55 uurik ben op zoek naar deze film heb alles al afgezocht blijkt dat de film niet in nederland is uitgebracht weet iemand hoe ik anders aan deze film kan komen
4,5
[permalink] geplaatst op 28 februari 2004, 23:03 uurDe film is op DVD verkrijgbaar in de VS - samen op dezelfde disk als de 1934 versie met Claudette Colbert.
De 1934 film is trouwens ook heel goed, maar niet zo goed als deze.
4,5
[permalink] geplaatst op 29 november 2004, 22:04 uurZeker een van de meest ontroerende films die ik ooit heb gezien. Prachtig.
[permalink] geplaatst op 5 oktober 2006, 13:19 uurHallo allemaal,
Ik ben erg hard op zoek naar de ze film maar weet niet waar ik deze kan krijgen..
Heeft er iemand een idee??
Imitation of life..
[permalink] geplaatst op 29 december 2006, 1:37 uurmetaframe schreef:
Hallo allemaal,
Heeft er iemand een idee??
Imitation of life..
Via ebay heb ik een Chinese dvd met deze film kunnen vinden. Engels gesproken met als keuzemogelijkheid ondertitels in het Engels, Chinees of zonder. Film is zeer de moeite waard.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 augustus 2007, 15:18 uurWow, ik zie nu pas dat ie in de Tip 150 staat!
[permalink] geplaatst op 30 september 2007, 10:22 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenbriljante film die de juiste snaar weet te raken. vooral de scene dat sarah jane bij de begravenis van haar moeder aankomt. emotioneel breekpunt. . Turner weet me net als in postmen weer te overtuigen, deze keer nog sterker zelfs.
parel uit de jaren '50
4,5
[permalink] geplaatst op 30 september 2007, 21:09 uurSamen met Stella Dallas de ultieme huilfilm.
5,0
[permalink] geplaatst op 4 oktober 2008, 15:08 uurVolgens velen de grootste "huil-film" allertijden.
Het is inderdaad onmogelijk om niet emotioneel te worden,bij het kijken van deze film,die een gigantische hit was in 1959.
Twee vrouwen ontmoeten elkaar-bij toeval-op het strand.
Beide vrouwen zijn alleenstaande moeders met een dochtertje en kunnen nauwelijks de touwtjes aan elkaar knopen.
De blanke Nora is een onsuccesvolle actrice,op zoek naar werk en de zwarte Annie,kan geen baan krijgen als huishoudster omdat ze een dochtertje heeft en die niet wil opgeven.
Annie en haar dochtertje sarah Jane zijn dakloos en Lora neemt ze in huis.
Annie past thuis op de meisjes terwijl Lora de castingbureau's af gaat,op zoek naar een rol.
Het lukt Lora om een grote ster te worden,maar krijgt grote problemen met haar dochter.
Ook Annie krijgt problemen met haar dochter,die een blanke huid heeft en zich schaamt voor haar zwarte moeder.
Het einde van de film is hartverscheurend,dus zorg voor genoeg kleenex bij de TV.
Lana Turner werkte voor deze film voor een half salaris,maar legde contractueel vast dat ze een percentage van de opbrengst van de film zou krijgen.
De film werd een gigantische hit en leverde Lana miljoenen dollars op.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 juli 2009, 19:03 uurNiet gek dat iedereen moet huilen. "Trouble of the World" van Mahalia Jackson is de mooiste gospel song ever. Ik kende het al voor ik deze film zag, maar dat maakte het einde niet minder hardverscheurend. Echt prachtig.
[permalink] geplaatst op 2 december 2009, 18:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen film die controverse en kritiek niet schuwt. Nu zal dat allemaal geen indruk meer maken maar in de jaren 50 zo praten over racisme, vertroebelde moeder-dochter relatie en dat de rollen in Hollywood in bed verdiend werden en niet op de planken zou toch wel vele mensen niet ongevoelig achtergelaten hebben.
Die thema's worden sterk neergezet. Die stukken over racisme maakten toch wél nog indruk op mij. Enkel jammer van het matig acteerwerk van de huishoudster, had moeite een spontane emotie over te brengen. Zelfde geld voor de oude Susie, die vond ik echt niks toevoegen.
Maar goed, die 2 zwakkere prestaties uit beschouwing gelaten is dit een knap pareltje uit de tip 250.
****
[permalink] geplaatst op 24 maart 2010, 22:52 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenToevallig de tweede film in evenveel dagen die uit 1959 komt en die beide relaties tussen zwarten en blanken behandelen door middel van een blank uitziende vrouw die van een zwarte etniciteit is. Die andere film was Shadows en ik verbaasde me toen over het onderwerp, omdat ik niet gedacht had dat zoiets gemakkelijk te produceren viel toendertijd. Maar Shadows was dan ook een compleet onafhankelijk geschoten film: grote studiofilms zouden zoiets nooit maken, toch? Kennelijk toch wel. Imitation of Life deed het.
Het meest opvallende is hoe sterk het wel niet uitgewerkt is. Natuurlijk is er het dikke melodrama, waar ik eerlijk gezegd geen groot fan van ben (het enorm sentimentele einde deed me eigenlijk opvallend weinig). Hiertegenover staat echter een enorme subtiliteit en intelligentie, die ver boven de soapafkomst uitstijgt. Dit merkte ik al eerder in Sirkfilms. Hij gebruikt tranentrekkermateriaal geschikt voor huisvrouwen, maar weet deze naar zijn hand te zetten voor scherpe kritieken en beangstigend goede observaties. De schrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden zouden moeten opletten. Tot nu toe had ik wel enige bewondering voor Sirks aanpak, maar Imitation of Life is de eerste van zijn films die ik ook daadwerkelijk voelde.
Niet eens zozeer door de verhaallijn rond Lana Turner, haar carriére en haar relatie met John Gavin. Dit is ook prima uitgewerkt en met name de scènes met haar agent zijn sterk, maar tegenover de relatie tussen Annie en haar dochter is het allemaal gewoon wat minder bijzonder, al moet ik Lana Turner toch een enorme compliment geven voor haar fantastische acteerprestatie. Die tweede verhaallijn rond de zwarte personages lijkt aanvankelijk een klein subplot, maar krijgt in de tweede helft onverwacht alle aandacht. Sterk is vooral dat rassenproblemen hier getoond wordt zonder met een typische Hollywoodoplossing te komen. De zwarte bevolking heeft in het westen nu misschien een betere positie dan ooit, het is nog altijd niet ideaal. Veel van de kracht van Imitation of Life komt eruit voort dat Sarah Jane goed te begrijpen valt. Natuurlijk valt de sympathie meer uit naar Annie en hoe Sarah Jane haar behandelt valt nauwelijks goed te praten. Haar wens om blank te zijn is niet bepaald mooi. Het beangstigende is echter dat deze wens wel te begrijpen valt. Ze heeft kennelijk twee keuzes: haar afkomst verloochenen en met geluk een goede plaats in de wereld vinden of haar afkomst bevestigen en dan waarschijnlijk als arme huishoudster verder te leven. De film laat in het midden wat de beste keuze is en dat is bij Hollywood nog wel eens anders. De pijn die bij dit alles komt kijken is goed voelbaar, het sterkst in een fantastisch shot waarin Sarah Jane in elkaar geslagen wordt, wat we gereflecteerd zien in een ruit waarvoor een bordje 'rent' staat.
De rest van de film steunt op de over het algemeen sterke acteurs en vooral actrices en de gedetailleerde regie van Sirk, met die mooie technicolor als bonus. Fraaie openingscredits ook. Dat het geheel soms iets te sentimenteel wordt naar mijn smaak kan ik hier goed verdringen.
2,5
[permalink] geplaatst op 31 maart 2010, 15:56 uurHet einde van de film vond ik persoonlijk niet hartverscheurend omdat ik het personage van Sarah Jane, die haar moeder omwille van haar huidskleur verstootte, te antipathiek vond. De prent vond ik niet slecht, maar hij kon mij toch niet echt onroeren. Als tearjerker is "Imitation of Life" in mijn ogen niet geslaagd.
[permalink] geplaatst op 20 april 2010, 21:07 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenAangrijpend sterk melodrama met Turner.
Vooral aankleding, setting, sfeer, acteurs etc zijn zeer goed. De film duurt lang maar daar stoorde ik mij niet aan in deze pracht prent. Het einde wanneer Annie overlijdt is een sterk/ontroerend dramatisch moment. Erg sterk hartverscheurend drama. 4,5.
3,0
[permalink] geplaatst op 31 juli 2010, 13:06 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBlanke weduwe met dochter ontmoet op strand een zwarte alleenstaande vrouw met een blanke dochter en besluit haar onderdak te verschaffen. Blanke weduwe wordt welgestelde actrice. Blanke dochter heeft de grootste moeite met haar zwarte moeder. Het niet overdreven geloofwaardige verhaal wordt in grote stappen geserveerd met een mierzoete saus, waarvan je achteraf leest dat het wellicht allemaal ironisch en sarcastisch is. Dat is me iets te gemakkelijk, al moet ik zeggen nog steeds niet goed te weten wat ik nou van Sirk moet vinden. Het is soap opera, en de raciale kwesties worden net zo toegankelijk behandeld als in pak hem beet GTST. Maar er zit wel een extra ingredientje in: de vraag of de goedheid van de blanke opweegt tegen het onderdanig blijven van de zwarte. Het is een en al zoetigheid, maar in de tweede helft zitten een paar echt ontroerende scènes. De ironie ontgaat me eigenlijk volledig, maar een welgemikte emmer sarcasme raakte me in de allerlaatste scene vol in mijn gezicht. (!!spoiler-alert!!) Nadat de zwarte vrouw is overleden, wordt de blanke dochter met liefde opgenomen in het blanke gezinnetje. The end, orde hersteld.
4,0
[permalink] geplaatst op 28 januari 2012, 1:27 uurPrachtige klassieker met een zeer sterke Juanita Moore en ook Lana Turner die haar dochter speelt weet te raken. Met de prachtige zang van Mahalia Jackson. Zeker een aanrader als je hem nog niet hebt gezien (o.a. op Amazon UK te bestellen). Persoonlijk vind ik één van de mooiste scenes die aan 't einde (spoiler!!) wanneer de dochter zich eindelijk niet meer voor haar afkomst schaamt (als je begrijpt wat ik bedoel).